top of page
Barn spela volleyboll
Barn spela volleyboll

Problemen som finns

För att få människor att spontanidrotta mer så måste vi överkomma flera upplevda problem hos människor. Här redogör vi för huvudproblemen vi identifierar, och hur vi tänker lösa dem. 

01

Genomförbarhet 

"Vi ser ett stort behov av att återknyta människor till spontanidrott. Utmaningen ligger inte i brist på vilja eller glädjen i att utföra, utan snarare i de praktiska svårigheterna att organisera och lyckas prioritera i ett alltmer hektiskt vardagsliv."
 

Problem
 

Under barndomen är spontan rörelse och lek en naturlig del av livet. Barn samlas på skolgården, i parker eller på idrottsplatser för att leka och idrotta, ofta i kombination med organiserad föreningsidrott. Men under tonåren förändras prioriteringarna; många väljer bort sport och lek till förmån för studier, arbete och socialt umgänge, främst på grund av bristande tid eller ovilja att engagera sig i elitsatsning. Denna förändring leder ofta till en varaktig minskning av fysisk aktivitet bland befolkningen.
 

Spontanidrotten, som tidigare var en viktig del av både umgänget och träningen, faller i glömska när livet blir mer tidskrävande. Många anpassar sig till ensamma träningsformer såsom gymträning eller löpning, medan andra upphör att träna helt. Det blir svårt att passa in i fasta träningsscheman, vilket resulterar i att många tappar bort den regelbundna fysiska aktiviteten från sitt liv.
 

Vi ser därför ett stort behov av att återknyta människor till spontanidrott. Utmaningen ligger inte i brist på vilja eller glädjen i att utföra, utan snarare i de praktiska svårigheterna att organisera och prioritera sådan i ett alltmer hektiskt vardagsliv.



Lösning


Vår lösning är Spontamove, en app som matchar och synliggör dig lokalt med andra som vill utöva spontanidrott. Här kortar vi avståndet från den spontana tanken till faktiskt utförande av spontansport. Precis som när vi var barn kan vi här mötas på lokala planen, parkeringen eller stranden, likväl som i hallar och anläggningar vi hyr tillsammans med snabb och enkel organisering. 
 

I appen registrerar du dig och loggar enkelt in med bankid. Därefter möts du av överskådliga och lätthanterliga vyer där du ser kommande event skapade av andra i appen i ditt närområde. Maxavstånd och aktiviteter du önskar delta i kan du filtrera. Vidare kan du enkelt läsa eventvärdens beskrivning av eventet, chatta med eventvärden och övriga deltagare för frågor och samordning.  I appen kommer kartvy finnas där vi listar tillgängliga träningsytor, även fria ytor som ej behöver bokas. Vi kommer även lista och lyfta idrottsföreningar i närområdet. Andra idrottsföreningar är varmt välkomna att driva aktiviteter via Spontamove utan kostnad.  

​

02

Är jag bra nog för att vara med? 

Problem
 

Ett upplevt hinder är osäkerheten till om man är bra nog för aktiviteten som ska utövas. Ingen vill bli den som förstör spelet eller upplevelsen för andra genom att inte ha kondis nog eller inte vara skicklig nog. Detta tankemönster finns längs hela skalan av utövare som står inför en ny eller annorlunda aktivitet än den man är van vid, inte bara nybörjare. Denna osäkerhet multipliceras ytterligare om man inte känner personerna man ska utöva aktiviteten med. 

Lösning

 

Generellt sett delas inställningen till spontanidrott som träningsform i två huvudgrupper. Å ena sidan finns de som föredrar strukturerade spel med ett visst tempo och tävlingsmoment, även om utfallet inte är av yttersta vikt. Å andra sidan finns de som önskar delta i lagsport mer för nöjets skull, oberoende av deltagarnas blandade erfarenhetsnivåer eller matchens slutresultat. Våra marknadsundersökningar visar att många uttrycker en önskan om att "få vara sämst på det man provar".
 

För att tillmötesgå dessa varierande behov inför vi en tydlig nivåindelning med en skala från 1 till 3 för alla aktiviteter. Dessutom blir det obligatoriskt för ledare som skapar evenemang att beskriva eventets nivå med egna ord, med ett krav på ett minimiantal tecken. Vi är medvetna om att detta system inte kommer att vara perfekt från start, men vi förbinder oss till att ständigt arbeta för att förbättra denna kritiska aspekt av vår service – försäkran om att alla känner sig tillräckligt bra.

​

Vi strävar efter att minska barriären för att delta i sport och andra aktiviteter med nya människor. Genom att kräva att alla deltagare verifierar sig med BankID, samt främja chatt och dialog mellan användarna, hoppas vi skapa en trygg och välkomnande miljö som underlättar nya bekantskaper och samarbete.

​

03

Spårbarhet och studiedata

Problem

 

Ur ett samhällsperspektiv finns det en del problem kopplat till att hitta tillgänglig och tillförlitlig folkhälsodata om befolkningens rörelse och aktivitet. I studier som antar ett retrospekt perspektiv krävs att deltagarna minns väl hur ofta de rör på sig. En del överskattar sin fysisk aktiva tid medan andra underskattar den då de främst räknar in tid på gymmet eller dylikt. När det gäller data kring föreningsaktivitet samlas mycket sådan data in genom LOK-stödet vilket många föreningar och målgrupper inte fångas upp genom. Sammantaget är det relativt svårt att hitta tillförlitlig data kopplat till befolkningens fysiska aktivitet och inte minst deras spontana aktiviteter. 

​

Lösning

​

Datan som Spontamove samlar in, med fokus på användarnas fysiska aktiviteter såsom varaktighet, intensitet, frekvens och preferenser, är inte bara värdefull utan även tänkt att vara helt transparent och tillgänglig för allmänheten. Detta öppna tillvägagångssätt kan tjäna som ett exceptionellt beslutsunderlag för kommuner, regioner och organisationer som arbetar med att förbättra folkhälsan, på flera betydelsefulla sätt:

​

  • Anpassning av resurser: Genom att offentliggöra populära aktivitetstider och -typer, kan beslutsfattare mer effektivt allokera offentliga resurser, vilket leder till bättre anpassade öppettider och finansiering för olika aktiviteter baserat på faktisk efterfrågan.

  • Identifiering av behovsområden: Tillgänglig data belyser geografiska områden med brist på aktivitet eller faciliteter, vilket underlättar riktade insatser för att öka tillgängligheten och uppmuntra till fysisk aktivitet där det behövs som mest.

  • Framtagande av målgruppsanpassade insatser: Transparensen i data gällande demografiska preferenser möjliggör utvecklingen av skräddarsydda initiativ för olika målgrupper, vilket kan öka engagemanget och framgången i folkhälsoprojekt.

  • Folkhälsotrender: Långsiktig och öppen data kan belysa viktiga trender kopplat till folkhälsan, vilket ger en grund för proaktiv planering och implementering av förebyggande åtgärder.

  • Utvärdering av policy och insatser: Den publika tillgången till data ger en solid grund för att utvärdera och finjustera politik och folkhälsoprogram, vilket säkerställer att insatser är effektiva och välgrundade.

  • Stärka ansökningar om finansiering: Organisationer kan använda den transparenta datan för att förstärka sina ansökningar om finansiering, genom att visa på konkreta behov och potentiella effekter av föreslagna hälsoprojekt.

 

Genom att göra denna data öppen och tillgänglig för alla på ett säkert men transparent vis, stärker Spontamove sitt åtagande att vara en central del i skapandet av ett hälsosammare samhälle. Denna transparens inbjuder till samarbete och gemensamma ansträngningar för att förbättra folkhälsan, där alla intressenter har tillgång till och kan dra nytta av den information som samlas in.

​

04

Bokningsprocesser

Problem
 

Vi uttrycker vår generella kritik mot den nuvarande standarden på bokningssystem för kommunala  träningsytor. Det är nödvändigt att dessa system standardiseras och förenklas för att underlätta användningen. För närvarande är variationen stor mellan olika kommuners system, där vissa är onödigt komplexa och andra lider av föråldrade användargränssnitt och dålig användarvänlighet. Många fantastiska ytor nyttjas därav i låg utsträckning av privatpersoner trots att ytorna finns tillgängliga på bra dagar och tider. 

Lösning

 

Vårt mål är att genom påverkansarbete säkerställa att följande principer implementeras, helst på nationell nivå, men om nödvändigt även på regional eller lokal nivå:
 

  • Standardiserade bokningssystem: Bokningssidorna ska vara enhetliga, intuitiva och lättanvända både på mobil och dator.

  • Oberoende bokningar: Möjlighet till att boka ska inte vara begränsad av personalens arbetstider eller tillgänglighet via telefon.

  • Digital tillgång: Nycklar ska inte vara det enda sättet att få tillträde till anläggningar. Digitala lösningar eller koder ska alltid vara ett alternativ för att öppna dörrar till träningsfaciliteter.

  • Synliggörande av tillgängliga ytor: Vi strävar efter att göra information om lediga ytor lättillgänglig och tydlig, både inom vår app och genom att uppmuntra kommuner samt bostads- och samfällighetsföreningar att göra detsamma.

  • Möjliggöra bokning av fria ytor: I många fall finns det ytor som står oanvända trots att de är öppna för allmänheten. Samtidigt finns det föreningar och grupper som kämpar med brist på träningsutrymme. Genom att uppmuntra kommuner att kartlägga och göra dessa ytor bokningsbara, även när de är gratis att använda, kan vi effektivt minska detta slöseri med resurser.
     

Genom att adressera dessa punkter kan vi göra det mycket lättare för alla att engagera sig i fysisk aktivitet.

05

Ledarincitament

Problem

 

En stor utmaning i all föreningsidrott är ofta att engagera ideella krafter. Många föreningar vittnar om hur det är svårt att få ihop allt från ledare till engagerade vårdnadshavare. Även här är vår tidspressade vardag en stor bov där många inte vill binda upp sig allt för länge eller seriöst i exempelvis ett ledarengagemang. Samtidigt vet vi att Sverige består av många fantastiska eldsjälar som gör hjälteinsatsen till att få idrott att hända. De som bokar hallar och träningsytor, låser upp, ställer i ordning, håller närvarolista, plockar ihop, engagerar och driver på andra att vara med. Vi vet eller minns nog alla någon som passar in på denna beskrivning.
 

Lösning

 

På Spontamove värderar vi starkt bidragen från våra ledare och eldsjälar som skapar möjligheter för gemensam idrott. För att visa vår uppskattning använder vi LOK-stödet, ett statligt bidrag till idrottsaktiviteter, för att ge tillbaka till dem. En ledare som till exempel arrangerar tre pass i veckan med 15 deltagare varje gång kan till förvänta sig en utbetalning på cirka 2300 kr i månaden.

2300 kr per månad kanske inte låter som mycket för alla. Men för en student, pensionär, eller någon med ett redan brinnande intresse för lagidrott, kan dessa pengar utgöra en värdefull och betydande inkomstkälla. Det är en unik möjlighet att få betalt för att göra något man älskar – att främja hälsa, gemenskap och glädjen i sporten.


Du behöver som ledare bara signera närvarolistan där deltagarna redan checkat in med med ditt BankID, och vi tar hand om resten. För Spontamove handlar det om att uppskatta och belöna de insatser som våra ledare och eldsjälar gör, och att ge dem ett konkret tack för deras engagemang och bidrag till idrottsgemenskapen.

​

​

​

06

Samboking av hallar

Problem

 

Att arrangera spontanidrott i bokade hallar idag kräver en initiativrik person som tar på sig att organisera aktiviteten. Den här personen annonserar vanligen eventet till vänner, kollegor, skolkamrater, och via sociala medier. Först undersöker de intresset och bokar en lämplig hall när de ser att tillräckligt många är intresserade. Därefter ansvarar de för att samla in deltagaravgifter, ofta via Swish. Att vara den drivande kraften bakom sådana event kan vara en betydande mental tröskel, särskilt när det innebär att hantera ekonomiska transaktioner för mindre summor. Många känner motstånd mot att behöva påminna och följa upp betalningar, och detta kan kännas ännu mer utmanande när det gäller att organisera event med människor man inte ännu känner, även om de bor i samma område.

​
 

Lösning
 

Eventvärden fastställer och meddelar kostnaden för att hyra träningsytan för ett specifikt evenemang. Deltagare som vill vara med i aktiviteten bidrar med sin andel av kostnaden genom att betala in till vår tjänst "Boka tillsammans". Dessa medel förvaras säkert hos oss tills det att tillräckligt många deltagare har bidragit och totalbeloppet har uppnåtts.
 

När den nödvändiga summan har samlats in, kan eventvärden låsa upp pengarna för att slutföra bokningen av träningsytan. Detta system garanterar en trygg och rättvis finansieringsprocess för alla inblandade, där pengar endast överförs när det finns tillräckligt med engagemang och resurser för att evenemanget ska kunna äga rum.
 

Med "Boka tillsammans" eliminerar Spontamove osäkerheten i att samla in medel för gemensamma aktiviteter, och gör processen enkel, transparent och trygg för alla deltagare.

​

​

​

bottom of page